Геометрія транспорту

По вулиці рухаються автомобілі, трамваї, тролейбуси. Їх колеса з геометричної точки зору – круги. У навколишньому світі зустрічається багато різних поверхонь, складних за формою, що не мають спеціальних назв.
 Паровий котел нагадує циліндр. У ньому знаходиться пара під високим тиском. Тому стінки циліндра злегка (непомітно для ока) вигинаються, утворюючи поверхню дуже складною і неправильної форми, яку інженери повинні знати, щоб зуміти правильно розрахувати котел на міцність. Складну форму має і корпус підводного човна. Він повинен бути добре обтічним, міцним і містким. Від форми корабельного корпусу залежить і міцність корабля, і його стійкість і швидкість. Результат роботи інженерів над формою сучасних автомобілів, поїздів, літаків – високі швидкості руху. Якщо форма буде вдалою, обтічної, опір повітря значно зменшується, за рахунок чого збільшується швидкість. Складну форму мають і деталі машин – гайки, гвинти, зубчасті колеса і т.д.
Розглянемо ракети і космічні кораблі. Корпус ракети складається з циліндра (в якому знаходяться двигун і пальне), а в конічної головної частини поміщається кабіна з приладами або з космонавтом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Природні творіння у вигляді геометричних фігур

Геометрія в побуті

Для чого ж ти нам потрібна, геометрія