Як виникли геометричні поняття

Уся термінологія, застосовування в геометрії, з винятковою наочністю свідчить про те, що поняття про геометричні образи виникли внаслідок абстрагування від реальних предметів різної форми. Так, наприклад, слово точка походить від дієслова "ткнути" і означає результат миттєвого дотикання, уколу. Поняття прямої лінії, очевидно, є абстракцією від натягнутої льняної нитки.
Таке саме конкретне значення і геометричний термін
грецького походження: слово сфера походить від грецького "м'яч", куб - від "гральна кість", циліндр - від "валик", конус - від "соснова шишка", призма - від "обпиляна",
трапеція - від "столик".
Нитка була не тільки прообразом геометричної
лінії, а й першим геометричним інструментом:
натягнута вірьовка відігравала роль лінійки;
закріплюючи один кінець вірьовки, другим її
кінцем як циркулем описували коло; поділяючи вірьовку із зв'язаними кінцями на 12 рівних частин і надаючи їй форму трикутника, сторни якого відповідно дорівнюють 3, 4, 5 частина утворювали прямокутний трикутник; таким способом будували прямий кут. Греки називали староєгипетських геометрів, в яких вони навчалися геометрії -"натягувачами вірьовки".
Геометрія зародилася в Ойкумені (басейн середземного моря). Батьківщиною геометрії є стародавній Єгипет.
Геометрія зароджувалась скрізь, де жили люди. В Єгипті вона раніше, ніж в інших місцях набрала більш, або менш певних форм,- от і все.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Природні творіння у вигляді геометричних фігур

Геометрія в побуті

Для чого ж ти нам потрібна, геометрія